Kolme kertomusta Tiibetistä

Kun rukoilemme evankeliumin etenemisen puolesta, on aina rohkaisevaa kuulla, että sanoma Jeesuksesta todella saavuttaa kansoja. Näissä kolmessa kertomuksessa se tapahtuu varsin erikoisilla tavoilla. Jokaisessa niistä myös kristillisellä todistuksella on tärkeä osa. Vaikka Jumala toimii joskus ihmeellisestikin, hän tarvitsee aina myös sanansaattajiaan välittämään ja opettamaan hänen sanaansa, jotta usko voi syntyä juurtua. Siksi Jeesuksen rukouspyyntö työntekijöistä elopellolle on aina ajankohtainen.

1. Buddhalaisesta munkista kristityksi pastoriksi

Tiibetiläisestä munkista (lamasta) tuli kristitty vuonna 2015 hänen vaimonsa parannuttua ihmeellisesti vaikeasta sairaudesta kristillisessä seurakunnassa.

Tuon munkin tehtävänä oli valmistaa ruumiita polttohautausta varten. Hän mietti usein, mikä olisi näiden ihmisten kuolemanjälkeinen kohtalo. Sitten hänen oma vaimonsa sairastui vakavasti. He yrittivät etsiä apua vaimon sairauteen tuloksetta. Näytti siltä, että vaimo tulee kuolemaan.

Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä heidän elämässään tapahtui Jumalan johdattama käänne. Heidän tyttärensä tutustui kristillisen lastenkodin lapsiin ja alkoi käydä näiden kutsumana seurakunnan kokouksissa. Hän koki nuo kokoontumiset todella siunaavina. Tytär yritti innoissaan houkutella isäänsäkin seurakunnan kokoukseen, mutta tämä kieltäytyi toistuvasti. Lopulta mies suostui ja otti myös vaimonsa mukaan. Tapahtui ihme. Tuona samana iltana vaimo parani täysin ja tapauksen johdosta miehestä tuli kristitty.

Kristityksi kääntynyt munkki sai opetusta ja hänestä tuli pastori seurakuntaan, joka syntyi hänen evankelioimistyönsä tuloksena. Myös 62 muuta munkkia lähti seuraamaan Kristusta tuon miehen todistuksen vaikutuksesta. Tällä entisellä munkilla on näky seurakuntien perustamisesta kaikkiin Himalajan saavuttamattomiin laaksoihin.

Lähde: Asian Access

2. Rukous ja yksi traktaatti

Vuoden 2022 englanninkielisessä rukousoppaassa ”15 Days of Prayer for the Buddhist World” on yhtenä rukousaiheena Mosuo-kansa. Kiinnostuin hankkimaan lisätietoa mosuoista ja löysin internetistä kertomuksen siitä, miten evankeliumi saavutti mosuot.

Mosuot ovat pieni Tiibetin buddhalainen kansanryhmä Lounais-Kiinassa. Heitä on 40 000, Joshua Projectin mukaan 58 000. Mosuoilla on matriarkaalinen yhteisö. Naisilla on vahva asema ja omaisuus siirtyy äideiltä tyttärille. Heillä ei ole varsinaisesti avioliittoa. Naisilla on rakkaussuhteita ja lapsia miesten kanssa, mutta nämä asuvat eri talouksissa, sillä mies jää asumaan äitinsä kotiin. Mosuoilla ei ole kirjoitettua kieltä, mutta jotkut heistä ymmärtävät kiinaa.

Joshua Projectin mukaan jopa 5 % mosuoista on kristittyjä. Kaikki sai alkunsa vuonna 1995, kun eräs kristittyjen yhteisö Hong Kongissa alkoi rukoilla mosuoiden puolesta, ja pieni ryhmä heidän joukostaan lähti bussimatkalle mosuoiden luokse. Kristityillä ei ollut varsinaisesti aikomusta evankelioida mosuoita. He halusivat vain mennä näiden luo oppimaan ja rukoilemaan.

Kun kristittyjen ryhmä oli lähdössä takaisin eräs heistä antoi traktaatin asemalaiturilla seisseelle mosuo-miehelle. Bussin takaikkunasta he näkivät, kuinka mies alkoi lukea saamaansa traktaattia.

Vuoden päästä ryhmä teki uuden matkan mosuoiden alueelle. Kun he nousivat bussista, asemalla seisoi sama mies, jolle he olivat antaneet traktaatin. Hän pyysi ryhmän kotiinsa. Siellä hän kertoi tarinansa. ”Vaimoni ja minä luimme traktaatin ja me uskomme Jeesukseen. Emme ole ennen kokeneet tällaista rauhaa. Me ylistämme häntä joka päivä ja olemme hävittäneet muut jumalat. Elämme nyt aviopuolisoina.”

Ryhmäläiset ihmettelivät, miten he saattoivat tietää kaiken tämän. Hehän olivat antaneet miehelle vain pienen traktaatin. Mies kertoi, että heistä on mukava maata vaimonsa kanssa sängyllä selällään ja katsella kattoon ilmestyviä kuvia. Eräänkin kerran he olivat nähneet katossa verta vuotavan karitsan. Veri peitti alleen koko maailman ja pesi ihmiset puhtaiksi.

Kristityt antoivat ennen lähtöään mosuo-pariskunnalle kiinankielisiä Uusia Testamentteja. He palasivat takaisin seuraavana vuonna ja saivat kuulla, että kristityksi kääntynyt mies oli hakattu ja pariskunnan tavaroita oli anastettu. Silti tuo pariskunta säteili iloa. He olivat johdattaneet seitsemän muuta perhettä Jeesuksen luo ja perustaneet kristittyjen yhteisön mosuoiden keskuuteen.

Tämän kertomuksen on alun perin kertonut lähetystyöntekijä Paul Hattaway.

3. Näkyjä evankeliumeista

Jumalalla on loputtoman luovia tapoja kutsua ihmisiä valtakuntaansa. Eräs tiibetiläinen poika alkoi nähdä näkyjä. Hänen buddhalaismunkki isänsä oli ylpeä poikansa näyistä ja rakensi tälle pienen huoneen, jossa poika saattoi rauhassa katsella näkyjään ja kirjoittaa niitä ylös.

Vuosia myöhemmin heidän kyläänsä saapui evankelistaryhmä Kathmandusta mukanaan evankeliumikirjasia. Myös poika ja hänen isänsä saivat vierailta evankeliumeja luettavakseen. Evankeliumien kertomukset tuntuivat heistä oudon tutuilta. Poika meni huoneeseensa, vertasi evankeliumien tekstejä näkyihinsä ja totesi näkyjensä olevan palasia evankeliumeista! Koko perhe kääntyi kristityiksi.

Amerikkalainen lähetystyöntekijä Michael Huff luki tämän tarinan Dick Eastmanin kirjasta ”Beyond Imagination – A Simple Plan To Save The World.” Se oli yksi niistä lähetysaiheisista kirjoista, joiden kautta Jumala valmisti häntä lähtemään lähetystyöhön. Tarina teki Michaeliin vaikutuksen ja jäi hänen mieleensä.

Michael lähti kirjan lukemisesta noin vuoden kuluttua Nepaliin ja oli siellä lähetystyössä 18 vuotta. Tuon pitkän ajanjakson aikana hänellä oli välillä myös niitä hetkiä, jolloin hän mietti pois lähtemistä, mutta Jumala rohkaisi aina jatkamaan.

Puoli vuotta ennen kotimaahan paluutaan hän tapasi työnsä puitteissa erään paikallisen pastorin tiibetiläisalueella. Kun he istuivat yhdessä iltaa, Michael kysyi pastorilta, miten hänestä oli tullut Jeesuksen seuraaja. Pastori kertoi: ”Kun olin nuori poika, minä aloin nähdä näkyjä ja isäni rakensi minulle huoneen…” Hän oli se sama poika, josta Michael oli lukenut ennen kentälle lähtöään!

Tuosta pojasta oli tullut myöhemmin seurakunnan johtaja. Oli kuin Jumala olisi kiittänyt Michaelia siitä, että tämä oli luottanut Jumalaan ja totellut uskollisesti hänen kutsuaan.

Lähde:  Voice of the Martyrs Radio Network 21.4.2017 Nepal: This is Who God Is.